Facebook Pixel Code
x
We use cookies to create the best experience for you. Keep on browsing if you are OK with that, or find out how to manage cookies.

The Natural History Museum in London from 19th Century to Modernity

This is a preview of the 4-page document
Read full text

The painted panels, o the ceiling, ae in dark shades, wich make the ceiling appear lower than it is. Tis makes a person feel intimate with the room; te vast spaces do not overwhelm people. Te lighting in the museum is cleverly done so as not cause reflective glares when viewing the exhibits. Te light emanates from hidden lighting sources on the walls and panels for effect and for protecting the exhibits from degradation by direct light. Te museums architectural design is done to maximise the use of effectively, wich gives a specimen, is true appearance, a opposed to artificial light, wich might give an exhibit a false appearance or perception (Anderson, 2004 p81).

Te functionality aspect of the museum design is attenuated by saving up on energy because there is less use of electricity for lighting. Te spaces are large enough allowing smooth flow of light, ar and sound. Te interior design of each room is modified to correspond to the type of exhibits on display by use of matching themes, at pieces and sculptures. Te i each room, aplify the aesthetic appearance of the room where some colours are contrasted, wth others or the main theme, i the room to create an awe inspiring scene.

I some rooms, te ambience is magnified through the use of sound to recreate the natural setting of an event or specimen on display. I some areas, tchnology is integrated into the design by using audio visual material. Tere are windows, hgh up in the walls, wich have coloured panes that produce coloured light, wich is directed on parts the walls producing an artistic impression especially, i the exhibition gallery on the second floor.

Tese naturally produced lights coming from the high walls reduce the intimidating effect that high ceilinged rooms have on people. The spaces are well ventilated by low laying windows making the air circulation in the halls efficient and fresh; tis increases the level of comfort for those in the museum (Anderson, 2004 p116). Te Natural History museum of London was built by a visionary architect who had the insight on how architectural of the generations would be designed, ad the challenges they would meet.

Abert Waterhouse knew that energy costs would continue rising so his inclusion of large windows both high up and low on. ..

This is a preview of the 4-page document
Open full text

Related Topics

Close ✕
Tracy Smith Editor&Proofreader
Expert in: Architecture, Visual Arts & Film Studies, Music
Hire an Editor
Matt Hamilton Writer
Expert in: Architecture, Performing Arts, Family & Consumer Science
Hire a Writer
preview essay on The Natural History Museum in London from 19th Century to Modernity
WE CAN HELP TO FIND AN ESSAYDidn't find an essay?

Please type your essay title, choose your document type, enter your email and we send you essay samples

Contact Us