Facebook Pixel Code

Building Survey and Valuation

This is a preview of the 13-page document
Read full text

The inspections of the services offered by IKON Gallery were specified to those that could only be seen by the surveyor. Therefore there will be no comment that would be made concerning the areas that the surveyor could not access (Cope Lippincott Slifer Architects, 1987). Though some of the services of the IKON Gallery have not been tested professionally, there are advises that have been given appropriately and if need may arise in future then the client is advised to engage a specialist contractor to carry out the inspection (Douglas, 2010).

The basement of the IKON Gallery has been used for so many operations like it has been used for storage, workshops and other plants. Due to this, there are certain areas that have not been inspected so there should be necessary restrictions that have been used. It is understood that the current owners of IKON Gallery got this building in 1998 and the structure was previously a school. The client was able to inform us that before they took over the building, it was ascertained that the Building Regulations Approval were obtained then.

The basement of the structure was formed by using the contiguous concrete piles, which are used to provide the walls to the basement and means of support for the beams on the ground that support the ground floor and the construction above.   On the outside, the decorative gothic style building is always complimented by the inclusion of a new contrasting glass stair and an enclosure to the lift that is placed on the outside to maintain the uninterrupted sequence of exhibition spaces within the building (Muldavin, 2010).

Tests were made on the basement to see how the damp proof courses that were installed in the basement work. The test that was done here was to see how a membrane could be placed under the internal wall so that the sipping in of moisture could be prevented. The main roof coverings Of the IKON Gallery were viewed from the outside from upper floors windows. Due to the height of the building and the availability of other adjacent buildings, the inspection of the roof was restricted to the elevations.

This is a preview of the 13-page document
Open full text
Close ✕
Tracy Smith Editor&Proofreader
Expert in: Engineering and Construction, Information Technology, Agriculture
Hire an Editor
Matt Hamilton Writer
Expert in: Engineering and Construction, Military, Technology
Hire a Writer
preview essay on Building Survey and Valuation
x
We use cookies to create the best experience for you. Keep on browsing if you are OK with that, or find out how to manage cookies.
WE CAN HELP TO FIND AN ESSAYDidn't find an essay?

Please type your essay title, choose your document type, enter your email and we send you essay samples

Contact Us